MÅNADENS PROFIL. Jan Pihlström driver Stockholms Skepps & Byggnadsvårdshandel i Midsommarkransen – en av få färghandlare som finns kvar i stadsdelen. Och förresten, Jan är nästan helt blind.
Jan driver den traditionella färghandeln som har en datorstyrd mixer i lokalen som hjälper till att ta fram den kulör man vill ha.
Men det som gör Jans butik unik är hans fokus på mer traditionella produkter som knappast går att hitta någon annanstans. Det är till exempel linoljefärg, tjäror, oljor, fernissor, vaxdukar, hyllremsor, skruv, plugg, rep, pigment.
– Alltihop är top of the linegrejer jag själv vill ha, säger Jan.
Skansen, båtklubbar, lokala konstnärer och hantverkare som Bättre Stadsdels redaktör Kenny Bergander (About:Blank) handlar sina oljor, penslar, citronsyra och Ottossons linjoljefärg hos Jan. Färgen används till lockstaplar, bryggor, träbåtar och surfingbrädor.
– Jag har haft företaget sedan 1988, först som en inspelningsstudio för taltidningar och talböcker, ett område jag väl känner till då jag själv är gravt synskadad. Jag ser cirka 5 procent av så kallad normal syn, säger Jan.
Fram till 2013, hade Jan uppdraget att – med ett team – läsa in DN och SvDs innehålet för P1. Nu för tiden är det syntetisk tal som gäller.
Så småningom gick verksamheten i butiken över till traditionella trävårdsprodukter och produkter till byggnadsvård.
– Det var samband med att jag och min dåvarande flickvän blev med fartyg. Båten heter SY/Siv och är byggd i Finkenwerder i Hamburg 1895 som ett seglande fiskefartyg. Hon, fartyget alltså, behövde material för löpande underhåll och där väcktes intresset för traditionella material och traditionell trävård.
OK, färghandel och skärmflyg, hur funkar det om man bara ser 5 procent?
Svaret är som allt annat i livet. Man anpassar sig.
Jan, nu 57 år, har haft så kallad juvenile macular degeneration sedan han föddes. Först hade han 10 procent syn men därefter har den försvagats ytterligare.
Hans datorer är alla utrustade med tal och har stora makrofunktioner som han kan se. Hans mejl fungerar ungefär som Iphones personliga assistent Siri som läser meddelanden högt.
Och att mixa färger inte heller något problem.
– Det är en datoriserad maskin med pumpar som mixar. Men jag är hela tiden öppen med mitt handikapp. Det är ingen som säger något. Jag bara ber om medverkan. Det fungerar klockrent.
Vad tycker du om Kransen?
– Det var Stockholms första förort en gång i tiden. Det är mysigt här. Jag föll direkt för omgivningen med små butiker. De är oerhört värdefulla. Jag växte upp nära Årsta, lekte i LM-skogen vid Telefonplan, bor i Ekensberg och nu jobbar jag i Kransen. Det känns som hemma.
Text och foto: Alex Farnsworth
Läs mer:
Stockholms Skepps & Byggnadsvårdshandel
Tidigare Månadens profil
Vi är optimistiska att kaféet blir permanent
Inlägget ”Allt i butiken är sånt jag själv vill ha” dök först upp på BÄTTRE STADSDEL Hägersten - Liljeholmen.