MEDBORGARFÖRSLAG. ”Jag vill härmed föreslå byggandet av en ny gång-och cykelbro mellan pylonerna under den befintliga Liljeholmsbron.
Liljeholmsbron som är byggd i två etapper, 1928 och 1954, består av två klaffbroar som står bredvid varandra med ett mellanrum. I det mellanrummet skulle en lågbro på kajnivå för gång- och cykeltrafik kunna rymmas.
Den nya bron skulle ansluta på Södermalmssidan vid Hornstulls Strands gång- och cykelstråk med koppling upp till Hornsgatan/Långholmsgatan och på Liljeholmssidan ansluta Årstaängsvägen med kopplingar till Marievik i öster och Liljeholmsstranden i väster.
Den föreslagna placeringen mellan högbroarnas pyloner ger en delvis väderskyddad och mycket dramatisk och monumental passage över vattnet. Tanken är att utnyttja de stora broarnas fundament till grund för den nya bron och därigenom spara tidsödande och kostsam grundläggning i vattnet.
Den nya bron måste liksom de två bilbroarna vara öppningsbar på grund av farled för sjöfart och skulle kunna skötas och övervakas av samma huvudman som dem. Det finns flera typer av öppningsbara lågbroar, klaffbro, vikbro, sänkbro med mera.
Vilken typ som är mest lämplig i Liljeholmen/Hornstull kräver en egen studie. Placeringen är gynnsam mht kopplingar vid båda landfästena samt att de öppningsbara broarna samlas i samma snitt, enkel övervakning och undvikande av en fålla.
En ny gång- och cykelbro på kajnivå skulle högst väsentligt öka tillgängligheten för folk som rör sig längs kajerna på Södermalm och Liljeholmen, för boende, flanörer, motionärer och människor som dagligen passerar till och från arbetet samt inte minst för personer med funktionshinder som idag i princip är förhindrade att per fot ta sig mellan stadsdelarna.
Det skulle även förbättra miljön kring parkeringsytan på Liljeholmssidan, skapa nya förutsättningar för kajnära verksamheter, caféer och restauranger mm och på så vis vitalisera och öka tryggheten på platsen. I aktuella Slussenprojektet planeras två öppningsbara lågbroar som möjliggör förflyttning mellan stadsdelarna på kajnivå som är en av de bärande grundprinciperna för Slussenprojektet.
Om Stockholm ska leva upp till visionerna om promenadstaden och att innerstaden växer måste också möjligheten att förflytta sig till och från stadsdelarna på ett värdigt och tillgängligt sätt finnas. I planeringen för nya Marievik och norra Liljeholmen så borde en lågbro vara en självklar förutsättning för att optimera tillgängligheten och attraktiviteten för området.
Förutsatt att de befintliga pylonerna går att utnyttja som grundläggning/stöd och givet att det endast är gående och cyklar som trafikerar borde den nya bron inte behöva bli dyr eller utgöra en större ekonomisk risk för staden. I utbyte skulle den tjäna tusentals stockholmare och besökare och vara en efterlängtad ny koppling samt fungera som avlastning och alternativ väg till högbroarna.”
Mårten Juvander, arkitekt SAR/MSA
Inlägget ”Här kan en ny gång- och cykelbro till Hornstull byggas” dök först upp på BÄTTRE STADSDEL Hägersten - Liljeholmen.