DEBATT. Helgens pumpaeventet på Sjövikstorget på Liljeholmskajen som initierades av en boende var ju en succé. Ett stort antal grannar i området tog med sina utkarvade pumpor till torget och tände dem, vilket gladde både stora som små.
Detta är ett bra exempel på hur de boende genom att umgås skapar bra förutsättningar för att öka den sociala tilliten i området och därmed minska risken för vandalisering.
I tisdags ordnade den tvärvetenskapliga forskningsorganisationen CSS (Center for Social Sustainability och stiftelsen Ekskäret ett seminarium på Karolinska Institutet med rubriken ”Tillit från cell till samhälle”. Jättespännande ämne och relevant!
Tillit är fundamentalt för alla typer av relationer. Forskning visar att tillit leder till att vi samarbetar mer, får bättre fysisk hälsa, känner oss nöjdare och tryggare med livet och enligt en liten forskningsstudie har man sett att tillit kan leda till att vi lever längre.
Vad gör social tillit för lokalsamhället? Forskning visar att bland annat vandalisering och klotter minskar i lokalsamhällen där människor/ grannar känner varandra. Tillit bland grannar och i lokalsamhället är en bra förutsättning för att skapa samarbete lokalt och därmed lösa lokala problem eller utmaningar, vilket i sin tur leder till en bättre livskvalitet för de boende i området.
Tror ni att den här typen av event som det på Sjövikstorget eller andra grannaktiviteter även kan leda till minskad kriminalitet så som inbrott i garagen? Vore väl fantastiskt!
Om du vill läsa mer om social tillit så rekommenderar jag boken ”Den svala svenska tilliten: Förutsättningar och utmaningar” skriven av forskarna Susanne Wallman Lundåsen , Dag Wollebaek och Lars Svedberg.
Text: Jessica Dymén
Foto: Stefan Poon
Inlägget Börja prata med dina grannar- så kan vandalisering minska dök först upp på BÄTTRE STADSDEL Hägersten - Liljeholmen.